BİRLİK DERGİSİ
PROJELERİMİZ
BİRLİĞİMİZDEN İŞSİZLİĞE ÖRNEK PROJE
İşsizliği önleme amaçlı AB destekli eğitim projesinin tanıtımını yapan AKBB, bu konuda tüm kurum ve kuruluşlara örnek oldu.
 
Akdeniz Belediyeler Birliği’nin (AKBB) 150 işsiz genci iş sahibi yapacak AB destekli ‘Genç İşsizliğine Doğalgazla Çözüm’ başlıklı örnek projesi, Kepez Belediyesi’nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

AKBB ve Kepez Belediyesi Başkanı Hakan Tütüncü’nün ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Enerya Antalya Bölge Müdürü Mürsel Parlak ile Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Metin Kınacı, AKBB Genel Sekreteri Hüseyin İnce, İŞKUR ve BAKA temsilcileri ile çok sayıda lise öğrencisi katıldı.
 
İşsiz gençleri kapsıyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ‘sektörel yatırım alanlarında genç istihdamın desteklenmesi’ başlıklı programı kapsamında hibe verdiği projeyi, AKBB sahiplendi. Proje, Antalya ilinde 18- 29 yaş arası işsiz olan 150 genci doğalgaz sektöründe teknik personel olarak, işgücü piyasasına girmesini sağlayacak. Aynı zamanda proje kapsamında 30 işsiz gence de, bu alanda kobi olması için destek sağlanacak.
 
Eğitim veren liseye 52 bin Avro’luk teknik destek
 Bu alanda yeterlilik sağlayacak eğitim programını, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi verecek. Isıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, doğalgaz polietilen boru kaynakçılığı, doğalgaz çelik boru kaynakçılığı, girişimcilik, kariyer destek ve danışmanlık faaliyetleri ve farkındalık seminerleri gibi 440 saatlik eğitimlerin verileceği liseye, 52 bin Avro değerinde teknik ekipman desteği sağlanacak.
 
Ne iş olsa yaparım diyenler iş arıyor
 Belediye başkanı olarak işsizlik konusuyla olan deneyimlerini anlatan Kepez Belediyesi Başkanı Hakan Tütüncü, aslında işsizlik sorunu olmadığını, işsizlerin iş beğenmediğini ve gençlerin ara eleman eğitimi almaktan kaçındığını özetledi. Belediye başkanlarının her gün onlarca kişinin iş talepleriyle karşılaştığını vurgulayan Başkan Tütüncü, “Müracaat eden hemşerilerimize ne iş yapıyorsun diye sorarız. Onlarda çoğunlukla her işi yaparım der. Bu, ‘aslında benim bir meleğim yok, beni bir yere koyarsanız elimden gelen her işi yaparım’ demektir. Bu son derece üzücü ve acı bir durum. Mesleği olmayanların iş imkanları olmadığı bir ortamda yaşıyoruz. Öte yandan yaklaşık 8 yıllık başkanlığım süresince hiçbir berberin, tamircinin, terzinin iş talebinde bulunduğunu görmedim. Bir sıhhi tesisat ustasının ‘iş bulamıyorum, bana iş bulurmusunuz’ dediğini hiç görmedim.” diyerek bu konudaki deneyimlerini anlattı.
 
Belediyeye tekniker bulamamıştık
Endüstri meslek lisesi mezunlarının iş talebinde bulunduğunu da görmediğinin altını çizen Tütüncü, belediye olarak da endüstri meslek mezunu arayıp da bulamadıkları dönemlerin olduğunu örnekledi. Geçen yıllarda uzun bir süre iyi harita teknikeri aradıklarında bulamadıklarını belirten Tütüncü, bu alanda serbest piyasada belediyelerden daha iyi maaş verildiğini söyledi. Aynı liseden mezun olup 5 yıldızlı otellerde aşçılık yapan bir arkadaşının kendinden yaklaşık 2 kat fazla maaş aldığı örneğini de veren Tütüncü, önemli olanın ne iş yaptığının değil, ne kadar iyi yapıldığı olduğunu ifade etti.
 
Verilen iş beğenilmiyor
İşsizlik denilen durumun temelinde ara eleman sıkıntısı yattığını vurgulayan Tütüncü, bu konudaki düşüncelerini şu şekilde aktardı; “Her işi yaparım diyenlerin çoğunluğu gösterilen işi de beğenmemekte, masa başı iş beklemekte. Bazı arkadaşlar işsizlik değil, iş beğenmeme sorunu var diyor. Masa başında iş bulma imkanı yok ise, başvurduğu kaçış anlarından birisi, iş beğenmeme oluyor. Biz onu devlet olarak tatmin edemiyoruz.”
 
Kariyer ofislerinin bir adım ötesinde
Vatandaşların her türlü sorunu ile ilgilenme makamında olan belediyelerin, kariyer ofisleriyle iş bulma imkanlarını yaratma çalışmasının, çok önemli olduğunu belirten Tütüncü, “Ama bana göre en önemli çalışma, gençlerin nitelik kazanabileceği projelere imza atmak. Biz de onların hayatlarını idame ettirebilmelerini sonuçlandırmak için çalışıyoruz.” dedi.
 
150 gence altın bilezik takılacak
Belediyelerin üst çatı kuruluşu olan AKBB ile istihdama yönelik çalışma içinde olduklarını belirten Tütüncü, “Bu noktadan hareketle Antalya’da doğalgaza olan talep artınca ve bununla ilgili ciddi bir iç tesisat talep olunca, gençlerimizi bu konuda istihdam edebiliriz diye düşündük. Bu projenin çıkış noktası burasıdır. Bir AB projesi olarak yaptığımız çalışmada, 150 gencimize meslek eğitimi vermiş olacağız. Doğalgaz teçhizatçılığıyla 150 gencin koluna altın bilezik takmış olacağız. 30 tane gencimizi de, ‘kobi mantığıyla kendi işimi kuracağım’ diyenlere ilaveten girişimcilik eğitimi verelim ve kendi kobilerini kursunlar istedik.” diye konuştu.
Benzer Haberler